Home » Fartskriver » Ofte stillede spørgsmål omkring fartskrivere

Ofte stillede spørgsmål omkring fartskrivere

En fartskriver er et kontrolapparat, der registrerer førerens køre- og hviletider og føreraktiviteter. Disse data kan bruges til at kontrollere, om føreren overholde Færdselsstyrelsens køre- og hviletidsforordning. Den største fordel med fartskrivere er at øge trafiksikkerheden i Danmark og Europa. Siden 2006 har det været obligatorisk inden for EU at implementere digitale fartskrivere i lastbiler.

Hvordan udlæses en fartskriver?

En fartskriver kan udlæses ved hjælp af forskellige typer aflæsningshardware. Ved hjælp af en download key. kan du gøre dette manuelt; ved hjælp af en Black Box gøres dette automatisk. Et førerkort kan også udlæses med en Black Box, som for eksempel FleetGO CubiQ enheden. På et førerkort kan du også bruge en kortlæser eller downloadstation.

Hvor ofte skal du udlæse en fartskriver?

En digital fartskriver skal læses en gang hver 60. dag. Dette involverer de data, der er gemt i fartskriverens hukommelse. Disse data skal derfor også downloades og overføres til et ekstern medie. Førerkortet skal udlæses en gang hver 21. dag. I de fleste EU-lande skal fartskriveren udlæses hver 90. dag, og førerkortet hver 28. dag.

Undgå bøder med vores remote tacho download løsninger
Fartskriver bøder kan hurtigt ende op i tusindvis af kroner, og misbrug overvåges regelmæssigt af politiet. Det er derfor vigtigt at tage færdselstyrelsens lovgivning omkring digitale tachograf og førerkort alvorligt.

FleetGO tager sig af at downloade fartskriverens masselager og førerkort, så du ikke behøver at bekymre dig om det. Den toårige opbevaringsforpligtelse håndteres også af FleetGO. Læs mere om vores Tacho Download her.

Hvordan bruger man en fartskriver?

De forskellige typer og mærker digitale fartskrivere, såsom Stoneridge og VDO, har hver især specifikke brugsvejledninger. Generelt fungerer de fleste digitale fartskrivere på den samme måde. Det starter med. At føreren indsætter førerkortet når han begynder at arbejde. Føreren skal angive landssymbolet og de planlagte hvileperioder (eller andre aktiviteter). Med en digital fartskriver behøver du ikke at registrere nummerpladen og kilometerstand – det bliver automatisk registreret på førerkortet.

Hvordan kan fartskriveren manipuleres?

En fartskriver kan manipuleres ved hjælp af en bestemt enhed, som kan købes online. Hvis du har denne enhed og bliver kontrolleret, får du en bøde, selvom den er slukket. Den nye smarte tachograf  gør manipulation endnu vanskeligere.

Hvor lang tid skal du opbevare din førerkort- og fartskriverdata?

Data fra fartskriveren og førerkortet skal opbevares i mindst et år (52 uger). Hvis din data også bruges til andre formål, som for eksempel til at overholde skattereglerne, kan det være, at det skal opbevares i længere tid.

FleetGO Fartskriver Analyse

FleetGO har udviklet en all-in-one løsning, så du kan analysere din fører- og  fartskriverdata. I FleetGO platformen har du et oversigt af alle førerkortdata, og kan du kontrollere dine filer på køre- og hviletidsreglerne. Ud over det kan du kombinere din fartskriver data med GPS data fra FleetGO CubiQ enheden. Læs mere om Fartskriver analyse her!

Hvornår er du forpligtet til at have en fartskriver installeret?

Alle lastbiler med en samlet vægtkapacitet på mere end 3.500 kg er forpligtet til at have en fartskriver installeret. Forpligtelsen gælder også for en kombination af en varebil + trailer som har en samlet vægtkapacitet på mere end 3.500 kg.

Hvad betyder det at ‘kalibrere’ en fartskriver?

Det er meget vigtigt, at en fartskriver registrerer føreraktiviteter så nøjagtig som muligt. For at gøre det så godt som muligt, skal en fartskriver kalibreres hvert andet år på et autoriseret værksted.
Normalt er kalibreringen en del af fartskriver eftersyn eller lastbil servicekontrol. Kalibrering skal udføres af et autoriseret værksted.

Hvor kan du anmode om fritagelse for fartskriverpligten?

Hvis dine lastbiler er undtaget af fartskriver forpligtelsen, behøver du ikke anmode om fritagelse. Dette gøres automatisk. Er du ikke sikker på, om dine biler er fritaget fra fartskriver forpligtelsen? Så kan du læse mere om fartskriver fritagelser her.

Hvorfor en fartskriver?

Den digitale fartskriver blev forpligtet i Danmark og EU den 1. maj 2006 for lastbiler og varevogne med en samlet vægt på mere end 3.500 kg. Fartskrivere er også forpligtet for kommerciel persontransport med en kapacitet på mere end 8 personer. Formålet med den digitale fartskriver er at forbedre / garantere arbejdsvilkårene for vognmænd, og derved øge trafiksikkerheden. Det sigter også mod at bidrage til fair konkurrence mellem europæiske transportvirksomheder.

Hvornår skal du have en fartskriver installeret i en varebil?

For varebiler med trailer som har en totalvægt på mere end 3.500 kg gælder de samme fartskriver forpligtelser som for lastbiler. Dette handler ikke om den faktiske vægt på varebilen, men om den maksimal tilladte vægt. Disse oplysninger findes på bilen og trailerens registreringsattest.

Hvem udfører kontrol på fartskriver- og førerkortdata?

Politiet er ansvarligt for at kontrollere om køre- og hviletidsreglerne bliver overholdt. Hvis der er begået en overtrædelse, kan inspektøren konfiskere fartskriverens diske. Som regel efterfølges dette af en officiel rapport. Overtrædelser af køre hviletidsforordningen og tachografforordningen kan løbe op i tusindvis af kroner for både fører og arbejdsgiver.

Hvad er en ’Smart Tachograf’?

Den Smarte Tachograf er op markedet fra juni 2019. Denne nye generation af tachografer og førerkort har en større hukommelse, og er mere sikre. For at kunne udlæse tachograf kort og fartskriveren, skal du sandsynligvis opgradere eller udskifte din download udstyr. Leverandøren af din fartskriver kan rådgive dig om dette.

Ofte stillede spørgsmål omkring fartskrivere

Billede: Ofte stillede spørgsmål omkring fartskrivere

remote Tacho Download

Automatisk download af digitale tachograf data

Remote Tacho Download

Automatisk aflæsning og opbevaring af fartskriverdata og førerkort