Home » Fartskriver » Fartskriverregler ved flermandsbetjening

Fartskriverregler ved flermandsbetjening

I situationer med flermandsbetjening opstår der ofte en del forvirring, fordi transportvirksomhed og vognmænd har svært ved at forstå de forskellige fartskriverregler omkring dobbelt bemanding. I dette korte indlæg forklarer vi, hvordan fartskriverreglerne og lovgivningen omkring flermandsbetjening fungerer.

Hvornår betragtes et køretøj som dobbelt bemandet?

Et køretøj betragtes som flermandbetjent, hvis det, i en hvilken som helst køreperiode mellem to daglige eller en daglig og en ugentlig hvileperiode, har to førere ombord (som er i stand til at køre og har eget førerkort). Den første time af kørslen er valgfrit, hvilket betyder, at det er muligt at afhente sin kollega op til en time efter turen er startet. Som udgangspunkt gælder de samme regler for fartskrivere for begge førere, bortset fra de daglige hviletidsregler. Ved dobbelt bemanding skal hver fører have en daglig hvileperiode på 9 timer inden for en 30-timers periode, som begynder efter den seneste daglige eller ugentlige hvileperiode er afsluttet.

Krav ved flermandsbetjening

Når et køretøj er dobbelt bemandet, kan den samlede køretid per lastbil forlænges. I bedste tilfælde kan den totale køretid vare op til 20 timer, indtil førerne er pålagt en daglig hvileperiode. Dog er det kun muligt at opnå den maksimale køretid hvis begge førere er kvalificerede til at køre 10 timer (den forlængede daglige køretid).

Kreativ fortolkning er muligt

Hvis der er tale om flermandsbetjening, behøver den anden fører ikke nødvendigvis være den samme fører som er angivet i flermandsbetjening. Den første fører kan ledsaget af et uendeligt antal fører, så længe både han og de andre førere holder sig inden for reglerne for deres egne vagter.

Der er derfor mange forskellige muligheder for at anvende virksomhedens besætning til at optimere køre- og hviletiderne. Kreative planlæggere kan således få det bedste ud af enhver lastbil.

Se også vores enkle vejledning til EU’s regler om fartskrivere.

Vigtigt: Dette er kun een kort vejledning omkring fartskriver regler. Hver virksomhed og fører skal altid basere sig på myndighedernes lovgivning, som du kan finde her: http://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/561/oj

Undgå fartskriverbøder med Remote Tacho Download løsningen
Fartskriver bøder kan hurtigt ende op i tusindvis af kroner til både vognmand og virksomhed, og overtrædelser af køre- og hviletider kontrolleres regelmæssigt af politiet. Det er derfor vigtigt at tage færdselstyrelsens lovgivning udlæsning og opbevaring af digitale fartskriverdata alvorligt.

FleetGO tager sig af at udlæse både fartskriverens masselager og førerkort med hardware, så du ikke behøver at bekymre dig om det. Den 12 måneders opbevaringsforpligtelse håndteres også af FleetGO.  Du kan 24/7 logge ind i FleetGO platformen for at se dine filer, og analysere din data på eventuelle overtrædesler. Vide mere om det er noget for dig? Så læs mere om Remote Tacho Download.

Regler for fartskrivere ved flermandsbetjening

Flermandsbetjening

Remote Tacho Download

Automatisk download og udlæsning af fartskriverdata på afstand.

Remote Tacho Download

Automatisk og trådløs download af fartskriverdata på afstand

Vi vokser hurtigt!

Technology Fast50-2015
Technology Fast50-2016
Main50-2016
Main50-2017
Main50-2018
FD-Gazellen 2017